kraftor

Nu kan du njuta med gott samvete av färsk nykokt MSC-certifierad havskräfta. Sverige har som första land i världen nått upp till MCS's miljömärkning för havskräftor. Smögenkräftor är ett mycket populärt alternativ till hummer och uppfyller samma höga kvalitetskrav som Smögenräkorna.

Havskräfta, som ibland kallas kejsarhummer, (Nephrops norvegicus), är en nära släkting till vanlig hummer, men är betydligt mindre och slankare med långa smala klor. Till skillnad från sin större släkting lever den på mjuka bottnar av lera och sand i bland annat Skagerack och Kattegatt, vanligen på 30–40 meters djup, men återfinns på djup ner till 400 meter.  Havskräfta fiskas med trål eller med kräftburar. Hannarna kan nå en längd av 25 cm, honorna 17 cm. Honorna blir könsmogna vid 8-10 centimeters längd.

För Smögenkräftor gäller samma höga kvalitetskrav som för Smögenräkor. Man noterar bland annat båtnamn, fångstområde, fångstdag, tråldrag, fångstmängd, glans, färg, smak, storlek och temperatur - allt för att säkerställa en hög och jämn kvalitet.

Havskräftor äts som andra skaldjur nykokt eller grillad med en god sås till. Man kan använda dem i soppor, förrätter, som garnering m.m.  Köttet är mjukare/mjällare än hummerns och sötvatten­kräftans, samt mildare i smaken.