smogen

Smögen med sin månghundraåriga historia, sitt fantastiska läge och sina genuina traditioner kring fiske, skaldjur, sjöliv och historier - har en förmåga att ta en speciell plats i hjärtat hos både ortsboende, sommarboende och besökare.

Smögen som ortsnamn nämns redan under 1600-talet. De första bosättarna fick leva på havets villkor, då det var ytterst begränsade möjligheterna till djurhållning, bete och odling. Fisket har alltid haft en stor betydelse för livet på ön och under den senaste sillperioden runt 1900-talets början, utvecklades orten till en viktig exporthamn och befolkningen på ön flerdubblades. Under de senaste 100 åren har Smögen etablerat sig som en av de absolut populäraste badorterna på västkusten. Klipporna, havet, maten, sjölivet och den populära smögenbryggan är några av orsakerna till att besökarna strömmar till år efter år.

Som boende eller besökare på Smögen finns alla möjligheter att ta del av ett rikt utbud av mat, aktiviteter och naturupplevelser. Med horisonten som inramning ser man den berömda Hållö fyr, bland annat ombesjungen av Evert Taube i visan ”Balladen om Briggen Blue Bird av Hull”, där ett skepp strandar på Smögen under en svår storm.

På Smögens Fiskauktion finns det möjligheter att se färsk fångst landas från fiskebåtarna och auktioneras ut över landet - och varför inte själv avnjuta det bästa havet kan erbjuda i matväg, hos någon av de närliggande fiskhandlarna och restaurangerna.

Den historieintresserade kan besöka Smögens hembygdsmuseum, där man i en sjöbod i hamnen visar redskap som förr användes till fisket - och i fiskarstugan kan man se hur en fiskarfamilj levde förr i tiden. Smögens bildarkiv visar en bildskatt från det gamla Smögen.

För de badsugna finns ett antal närliggande badplatser som drivs i kommunens regi med allt ifrån barnvänliga sandstränder till hopptorn. Vill man vidare ut på havet kan man åka med en av flera båtturer som bland annat tar er till Hållö eller genom Sotenkanalen - eller prova fiskelyckan på en chartrad fisketur.

Vill man se sälar i det fria kan man åka på en sälsafari - eller varför inte ta en kräftsafari med underbar nykokt havs-
kräfta som avslutning. För den som vill uppleva naturen till fots finns promenadstråk till bland annat naturvårdsområdet Sandö - och för de som vill gå på långtur finns Soteleden som alternativ.

På kvällarna väntar kulinariska upplevelser på någon av Smögens många restauranger - och sommartid finns även ett fint utbud av musikevent och evenemang.

Sedan finns det någonting med Smögen som inte går att förklara med ord.
En stämning - en känsla - en förnimmelse av något som bara hjärtat känner. En samklang mellan människorna, havet och vädrets makter. Känn efter lite extra nästa gång du går längs klippor, bryggor, sjöbodar och båtar - så finns det där - det där som bara Smögen har.

sal
raksmorgas
11170 hopp